Bambusz lakberendezési termékek

Bambusz lakberendezési termékek

Tartalom

Bambusz rudak

A természetet varázsolhatjuk lakásunkba vele. Néhány ötlettel egyedi jelleget biztosíthatunk otthonunknak. Lépcsőház, kábelcsatorna, vagy egy trópusi hangulatú bárpult. Mindez megoldható a bambusz oszloppal. Egy centiméterestől a tizenkét centiméteres átmérőig, alapban 2,8m-es hosszal (külön megegyezés alapján 5,6m-es hosszban is) forgalmazunk.

Néhány felhasználási terület

Vas vázú lépcsőkorlát elemeinek eltakarására könnyen és egyszerűen használható, mindössze a méretre vágott rudat egy fa kalapáccsal rá kell kalapálni az oszlopra. Amennyiben az eltakarandó vascső mindkét vége beépített, úgy a bambusz oszlopot hasítsuk szét egy nagyméretű kés és gumi vagy fakalapács segítségével. Ezt követően a belső üreges részt tisztítsuk meg és a felhelyezés következhet az oszlopra. Faragasztóval gyakorlatilag tökéletesen összeragasztható a két rész anélkül, hogy látszódna a széthasítás helye.

Kábelcsatornának és stílszerűen a préselt bambuszlapból készült falvédő szegésére is használható félbe vagy negyedbe hasítva.

Félbehasítva közvetlenül egymás mellé helyezve fal borítására (mint a lambériázás sűrűn egymás mellett) is alkalmas. A falburkolás meglepően egyszerű folyamat, házilag is kivitelezhető.

Bambusz paraván, térelválasztó. Egy egyszerű fém vagy fa keretbe feszítsünk ki acélhuzalt. Erre a huzalra felfűzhetőek a rudak és máris kész a bambusz térelválasztó.

Bambusz függöny sín előtét.  Az alumínium illetve műanyag függöny sínek utólag is könnyen és szépen eltakarhatóak bambusz, természetes anyagokkal.

Bambusz rúd félbehasítva képek keretezésére is tökéletes, egyedi megjelenést biztosít! Válasszunk ki olyan bambusz rudat, melynek átmérője nem csökken jelentősen. Vágjuk félbe. A kettévágott bambusz belsejét tisztítsuk meg. Megfelelő méretre vágjuk gérbe. Síkfelületen, állítsuk össze a keretet és ragasszuk össze a sarkoknál. Azt azért tudni kell, hogy a bambuszt nem lehet olyan szépen vágni 45 fokban, mint a fát, ezért a sarkokat a ragasztás megkötése után össze kell csiszolni. A bambusz lazúrozható, festhető. Sűrű tapadós tulajdonságú festékekkel próbálkozzunk. A vékony lazúrok nem fogják meg a felületét csak érdesítés (csiszolás) után.

Bambusz élvédők, éllécek

Bambusz térelválasztó, kerítéselem

Fonállal összeerősített bambusz, bambusz roló

A fonállal összeerősített bambusz rolók főbb felhasználási területe:

Legtöbbször ablakok sötétítésére rolóként használják, de napjainkban az egyre dekoratívabb bambusz rolók megjelenésével sokszor felhasználják ezeket is bambusz tapétának, ajtóbetétanyagnak. Nagy előnyük, hogy tekercsben kaphatóak, és így az egyedi méretű ablakok sötétítése is dekoratívan megoldható.

BR-3/5-120-NB-0-BC10

BR-3/5-120-NB-0-BC10

BR-5/5-180-NB-0-BC16

BR-5/5-180-NB-0-BC16

BR-3/10-N-0-BC12

BR-3/10-N-0-BC12

BR-3/10-120-PZ-1

BR-3/10-120-PZ-1

További termékek

A fonállal összeerősített (kétoldalas), bambuszroló felhasználhatósága megmunkálása

A fonállal összeerősített bambuszroló 15m hosszú tekercsben van. Amennyiben nem teszünk mögé hátfalat a pálcák közötti 0,5mm-es rés átszellőzést biztosít. A termékek kezeletlenek (lakkozás nélküliek), a világos színű roló pácolható. A tekercsből olyan hosszt vágunk le Önnek amelyet szeretne. Keresztben az anyag tapétavágó késsel jól vágható. Mivel a vágást követően a fonál kibomlana (elbomlana), ezt két módon előzhetjük meg:
- Felhígított faipari ragasztóval a tervezett vágási nyomvonaltól jobbra és balra is 1-1cm-t bekenünk mindkét oldalon. Amikor a ragasztó megszáradt középen elvághatjuk az anyagot.
- Széles ragasztószalaggal leragasztjuk a tervezett vágási felületet az anyag mindkét oldalán, és a szalag közepén vágjuk el.
Természetesen, amikor felragasztjuk (pl.: egy rúdra mely a sötétítőt tartja) akkor már a ragasztás miatt nem tud kibomlani. Hosszirányban is szépen vágható, a kívánt szélességben, de az már gépesítést igényel.

Egyedi méretű bambuszrolók gyártása

Bambuszrolót vásárolhatunk készen a kereskedelemben, de nem biztos, hogy az megfelel színben, méretben, stb… a mi igényeinknek. Erre nyújtunk megoldást egyedi, méretre gyártott rolóinkkal. Ez esetben, nem csak azt döntheti el, hogy mekkora legyen, és mely alapanyagból készüljön, hanem azt is, hogy mi állítsuk-e össze a bambusz rolót, vagy a részletes útmutatás alapján Ön készíti el, és ezzel pénzt takarít meg magának.
Bambuszrolók 15 méter hosszú és 1,2 illetve 1,8 méter széles tekercsekben érkeznek hozzánk. A hosszúságot a tekercsből a kívánt méretre levágjuk. A bambusz rolók elérhető legnagyobb szélessége a tekercsből adódóan 1,2 illetve 1,8m.  Természetesen az ennél keskenyebb szélesség megoldható. A bambusztekercset nemcsak szálirányban tudjuk vágni, hanem hosszirányban is.

A mechanika egy egyszerű, olcsó, de professzionálisan elkészített kicsi szerkezet. Jobboldali részében rézből készített fékező mechanizmus található. Ez biztosítja, hogy ha felhúztuk a kívánt magasságba a bambuszrolót, és a zsinórozást jobbra eltoljuk, akkor automatikusan befékez. A fékezés oldásához (a roló leeresztése) a zsinórzatot kissé meg kell húzni, majd bal felé eltolni.
Ezen kívül már csak a bambuszroló aljához és tetejéhez egy-egy lécet vagy kb. 1cm átmérőjű bambusz pálcát kell ragasztani a felerősíthetőség és az alsó súly megadása végett.

Valamennyi bambuszrolónk 15-m hosszú tekercsben van. A tekercsből a kívánt hosszt vágjuk le Önnek.

Lényeges! Barna színű rolók anyagukban barnák és nem festettek. Emiatt a tekercsek között, sőt időnként egy tekercsen belül is színárnyalati eltérések vannak. Színtónus eltérésből adódó reklamációt utólagosan nem tudunk elfogadni. A világos színű termékekre ez nem jellemző.

Textílre ragasztott bambusz

A textilre ragasztott bambusz rolók főbb felhasználási területei:

  • bambusz tapéta, bambusz falburkoló, bambusz lambéria, bambusz falvédő előszobába, lépcsőfeljáróba, fürdőszobában íves sarokkádak előlapjának, bárpult frontoldali borítása…
  • ajtóbetétanyag szekrényajtókhoz, gardrób és beépített szekrényekhez akár nyíló akár tolóajtó esetén is.

BT-25-Z-1_1

BT-25-Z-1_1

BT-17+5-NB-2

BT-17+5-NB-2

BT-17-N-2_1

BT-17-N-2_1

BT-17-B-2_2

BT-17-B-2_2

További termékek

Falvédő felragasztása

Bambusz tapéta, bambusz falburkoló, bambusz lambéria felerősítése falra:

Mind a textilre ragasztott bambusz roló mind az fonallal összefont bambusz tekercs kiválóan alkalmas bambusz falvédőnek, bambusz falburkolónak, bambusz tapétának, bambusz lambériának is. Alapvetően két féle módon lehet felerősíteni a falra a bambusz falvédőt.
- Egyrészt alul felül léccel körbeszegve és 60-70cm erenként függőleges léccel keretes szerkezetben is felerősíthető. Ez esetben a lécezést facsavarral erősítsük fel. A facsavarok fejét süllyesszük be és fapasztával tapasszuk be, majd az egész lécezést igény szerinti színre pácolhatjuk.
- Másrészt a Jó állapotú vakolt, glettelt falra közvetlenül is felragaszthatóak ezek a bambusz tekercsek. Így egy nagyon dekoratív bambusz falvédőt, bambusz falburkolót kapunk. A falra ragasztáshoz építőipari vizes bázisú emulziós ragasztóanyagot használjunk. A ragasztó anyagigénye 15-20 dkg/m2. Az anyagot kb. 10%-20%-ban hígítsuk vízzel addig, hogy ecsettel könnyen kenhető legyen a falra. A portalanított falra széles ecsettel (10-15cm) kenjük fel. A roló hátoldalára nem kell ragasztót kenni! A felragasztáshoz kettő ember kell, mivel a ragasztó annyira gyorsan “meghúz”, hogy ha egy-két percnél hosszabb ideig van a falon egyhelyben, akkor már nem igazítható meg. Mivel ezek az anyagok hosszirányban gyakorlatilag láthatatlanul toldhatóak ezért célszerű 2-3 méteres darabokban felragasztani a falra. A ragasztást a saroktól kezdjük. A felhelyezés után gondosan és erőteljesen simítsuk fel a falra több mozdulattal. Amennyiben a ragasztóanyag átüt, a pálcák között ne ijedjünk meg, a frontoldali felületen egy vizes ruhával töröljük le. A ragasztó a száradást követően transzparensé válik. Jellemző hibaforrás, hogy a falban kismértékű “púp”, vagy “horpadás” van melyet előtte észre sem vettünk. Ezt az ívet a bambusz nem biztos, hogy tudja követni. Ez esetben, amikor rányomjuk az anyagot úgy érezzük megfogta, de ezt követően amikor elengedjük a bambusz visszanyeri saját egyenes alakját. Ezt a hibát könnyen orvosolhatjuk. Fogjunk egy tetszőleges méretű, de nem túl nagy hulladék léc darabkát (például egy 2cm széles 5cm hosszú 5mm vastag anyag tökéletesen megfelel) és üssünk bele egy kis szöget (1-2mm vastag 1,5-2cm hosszú). Ezt követően ezt a léc darabot tegyük, oda ahol elválik a faltól az anyag és a szöget üssük be a bambusz rolón keresztül a falba. Figyeljünk arra, hogy a szöget ne verjük teljesen be, hiszen ha megszáradt a ragasztó és már az fogja a falvédőt a falhoz, akkor ezt a kis szöget sokkal könnyebb kihúzni, ha nincsen teljesen beverve. A szög kihúzásakor ügyeljünk rá, hogy másik kezünkkel támasszuk meg az alátét fadarabkát, vagy még jobb, ha a fogót nem húzzuk, hanem az alátét fadarabra támasztva billentjük. A szög kihúzása után maradó 1mm átmérőjű luk gyakorlatilag láthatatlan, de ha nagyon zavar bennünket parkettafugázó pasztával könnyen eltüntethető.

Szekrényajtók, gardrob ajtók készítése bambusz ajtóbetétanyaggal:

Bambusz roló (textilre ragasztott) szekrényajtók dekorálására tökéletes. Klasszikus kisméretű ajtófelületeknél (például konyhaszekrény ajtó) az ajtófrontba hátulról bemart falcba (mélyedés) helyezzük be hátulról (mint az üveget) a hordozóanyagra felragasztott (felkasírozott) bambusz rolót. Hordozóanyagként 4mm vastag hátfal lemezt használhatunk. A ragasztást fehér színű faipari ragasztóval végezzük. Könnyen és jól ragasztható anyag, nem kell a munkafolyamattól tartani.
Gardrob és beépített szekrényajtóknál a nagy felületeken rendkívül dekoratívan mutatnak a bambusz pálcák. A bambusz rolót itt is hordozó felületre kell ragasztani faipari ragasztóval és lepréselni a száradás idejére. Értelemszerűen itt a hordozó anyag a 18mm vastag bútorlap lehet. A száradást követően igény szerint festhető lazúrozható, lakkozható. Természetesen vannak típusok melyek gyárilag lakkozottak és színezettek.
Egy lakberendezés ötlet: Nagyon látványos és kifejezetten olcsó nagyméretű ajtóknál (pl. beépített szekrények) az a megoldás, ha bútorlapból kivágatjuk az ajtót, és pl. bambusz rolót ragasztunk az egész front felületére.

A bútorlap szélét ghér-be vágott pipaléccel (L alakú léc) körbeszegjük. Emellett lényeges, hogy nem csak asztalos, hanem hobbi szinten barkácsoló is meg tudja csinálni.

Letölthető anyagok